Hormoonimplantaten,

een beter alternatief voor chirurgische castratie en sterilisatie

Het effect van een implantaat is precies hetzelfde als die van de chirurgische castratie of sterilisatie: Vrouwtjes worden niet meer loops en hebben daardoor ook geen last van beenmergdepressie. Mannetjes stinken niet meer. Mannetjes en vrouwtjes zijn beide niet meer bronstig of vruchtbaar en vertonen minder territoriaal gedrag.

Je kunt het zien als een “chemische” castratie/sterilisatie.

Het implantaat heeft geen bijwerkingen en is eenvoudig toe te dienen.  Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een identiteits-chip. Er is géén narcose voor nodig.

Op welke leeftijd worden implantaten geplaatst?

Implantaten kunnen bij jonge fretten vanaf 3-4 maanden leeftijd geplaatst worden.
Bij vrouwtjes wachten we tot de maand november/ december volgend op haar geboorte maar wel liefst VOOR de loopsheid.
Bij mannetjes is 3-4 maanden leeftijd prima maar er kan eventueel gewacht worden tot seksueel/territoriaal gedrag aanwezig is.

Hoe lang werkt een implantaat ?

Er zijn twee soorten implantaten beschikbaar: een 2-jarig (4,7 mg) en een 4-jarig (9,4 mg) implantaat. Dat betekent dat ze respectievelijk gemiddeld 2 of 4 jaar lang werken. Het zijn gemiddelden, het kan zijn dat ze korter of langer werken.
Bij fretten die alleen worden gehuisvest werken ze vaak langer.

Als een implantaat na 2 weken niet lijkt te werken moet er rekening mee gehouden worden dat het implantaat niet in het dier is gekomen en kan een nieuw implantaat worden ingebracht.

Het implantaat kan korter werken bij:

  • Groepshuisvesting van fretten, vanwege de toegenomen hormonale stimulatie door territoriale stress.
  • Fretten waarbij recente voorouders nog gekruist zijn met de bunzing. Deze fretten hebben ten gevolge van hun natuurlijke territoriale gedrag meer last van territoriale stress.
  • Chronisch zieke fretten. Bijvoorbeeld fretten die lijden aan complicaties na een besmetting met het “nieuwe systemische corona virus”.

Voordelen van een implantaat:

  • Het grote voordeel is dat geïmplanteerde fretten op latere leeftijd veel minder kans hebben op het ontstaan van ernstige bijnierproblemen. Het implantaat onderdrukt namelijk ook de stimulatie van de bijnieren.
  • Er is géén narcose of operatie nodig.
    Het gebeurt (vanwege het nieuwe virus onder fretten) niet zelden dat een jong fretje complicaties heeft na een chirurgische ingreep of zelfs overlijdt.
  • Bij een implantaat bestaat de mogelijkheid om alsnog met een mannetje of vrouwtje te fokken.

Is implanteren duurder?

  • Het lijkt misschien of een implantaat duurder is dan een eenmalige chirurgische behandeling, maar deze chirurgisch gecastreerde fretten hebben op een leeftijd van 4 jaar meestal toch implantaten nodig om de bijnieren rustig te houden.
    Dan moet het fretje minimaal 1x per jaar een implantaat krijgen. Dezelfde implantaten worden namelijk gebruikt om fretten met een bijnierprobleem te behandelen. Deze worden dan veel vaker achter elkaar gegeven.

Geef vrouwtjes op tijd hun 1e implantaat:

  • Vrouwtjes die al bijna loops zijn, kunnen na inbrengen van het implantaat gedurende één week loops worden.
    Dat is gelukkig geen probleem voor deze dieren omdat het maar kort duurt.
  • Vrouwtjes die al loops zijn op het moment van implanteren, hebben meer kans op schijnzwangerschap. Dit ontstaat 1,5-2 maanden na het plaatsen van het implantaat en geeft ongewenst gedrag waarbij het fretje zich niet prettig voelt.
    Er zijn goede medicijnen om de duur van de schijndracht te bekorten.
    Schijnzwangerschap is te voorkomen door het implantaat VOOR de loopsheid te plaatsen.

Herinnering voor een nieuw implantaat:

Als het implantaat in de Frettenkliniek is geplaatst, krijgt u tijdig bericht dat uw fret weer toe is aan een nieuw implantaat. Als dat niet zo is, zult u zelf moeten opletten of uw fret weer loops wordt of mannelijk of vrouwelijk hormonaal gedrag gaat vertonen.

Advies en beleid van de Frettenkliniek:

De voordelen van een implantaat wegen duidelijk op tegen de nadelen. Het advies is daarom het plaatsen van een implantaat bij alle jonge fretten.

NB: Daar er in Nederland heel veel fretten besmet zijn met het "nieuwe systemische coronavirus" verrichten we op de Frettenkliniek vrijwel geen chirurgische castratie of sterilisatie meer. De narcose is een te groot risico voor deze fretjes. Daar er nog geen test bestaat die kan uitsluiten dat een fret met dit nieuwe virus is besmet, nemen we het zekere voor het onzekere en plaatsen we alleen nog implantaten bij fretten.