Het gaat hierbij om symptomen die fretten kunnen laten zien omdat ze zich niet lekker voelen. Deze klachten kunnen bij elke ziekteaandoening voorkomen. Naast dit algemene gedrag kunnen fretten bijvoorbeeld slechte ontlasting, misselijkheid, hoesten enz. vertonen, maar dat hoeft niet! 
Bedenk dat fretten gezond gedrag als rondlopen, nieuwsgierig zijn en vaak zelfs nog speelgedrag vertonen  naast het gedrag van zich ziek voelen.

Gedrag van niet welbevinden kan soms al lange tijd aanwezig zijn, soms al vanaf dat eigenaren het fretje in bezit hebben. Jonge fretten kunnen namelijk al in het nest besmet zijn met virus-, bacteriële- of parasitaire ziekten. Het "nieuwe systemische corona virus" is hier berucht om. Door het langer aanwezig zijn van het gedrag en de afwisseling van ziek gedrag met normaal gedrag, komt het regelmatig voor dat eigenaren de ernst onderschatten tot het dier plots “acuut” ziek wordt.

Fretten sterven vrijwel nooit zomaar plotseling, ze zijn al langer ziek maar de symptomen worden gemist.

Symptomen van niet welbevinden:

  • Gewichtsverlies (zeker in de winter): Meestal is dit een teken dat er iets aan de hand is bij een fret. Bij een fretje met een normaal gewicht voel je een laagje vet op de ribben. Het gewicht kan soms op het oog normaal lijken door een dikke buik. Vooral fretten die weinig actief zijn maar nog redelijk goed eten, zijn vaak mager op de ribben met een dikke buik door ophoping van vet in de buik.
  • Een slechte vacht: Een plukkerige, dunne, vettige of doffe vacht zijn altijd aanwijzingen voor een slechte gezondheidstoestand. Tijdens de rui kan de vacht er soms wel rommelig uitzien maar dit moet binnen een paar weken hersteld zijn.
  • Periodes met verminderde activiteit: Zieke fretten laten pas in een laat stadium sloomheid zien. Meestal gaan daar periodes van verminderde activiteit aan vooraf. Blijft uw fretje een dag liever in zijn kooi, dan is het belangrijk om alert te zijn op andere ziekteverschijnselen. Jonge fretten horen zich te gedragen als kleine “terroristen”, ze zijn heel actief, ondeugend en onderzoekend.
  • 'Plat' gaan liggen tijdens het rondlopen: Het diertje ligt languit plat op zijn buik en staart voor zich uit. Meestal kortdurend, enkele seconden. Als een fretje even gaat liggen maar daarbij actief om zich heen kijkt om te bekijken wat het nu weer gaat uitspoken, is er meestal niets aan de hand.Plat liggen 2
  • Anaalklieren laten gaan: De behoorlijk stinkende inhoud van de anaalklieren bij de fret zijn te ruiken bij fretten met territoriale stress (meerdere fretten bij elkaar), maar ook als een fretje zich niet lekker voelt. Als dit vaker achter elkaar te ruiken is, kan het een teken zijn dat het fretje zich ziek voelt. Ontstoken anaalklieren en daardoor de anaalklieren laten gaan komt zeer zelden voor.
  • Bijten naar de eigenaar. Fretten die zich niet prettig voelen zijn duidelijk sneller geagiteerd en zullen sneller in de handen van de eigenaar of andere huisgenoten bijten.

Ernstige tekenen van niet welbevinden:Knijpoogjes

  • Knijpen met de oogjes: Als uw fretje regelmatig zijn oogleden half dicht knijpt zoals op bijgaande foto, dan is er absoluut een probleem en het diertje meestal duidelijk ernstig ziek.
  • Veel slapen: Fretten horen minstens elke dag een uur nieuwsgierig buiten hun hok rond te lopen. 
  • Veranderd slaapgedrag: Dit is gedrag om serieus te nemen. Hierbij kunt u denken aan het plots niet in maar boven op de slaapzak gaan liggen. Ook het niet opgerold maar languit plat op de buik bovenop de slaapzak of elders in de kooi gaan liggen moet vaak als behoorlijk afwijkend worden opgemerkt.
  • Een dikke staart: Een dikke staart kan een teken van opwinding zijn en bijvoorbeeld optreden als u met uw fretje buitenshuis gaat wandelen. Dan is er niets aan de hand. Laat uw fretje dit in de kooi zien naast een verminderde activiteit dan is het fretje vaak zeer ernstig ziek.