Een pup opvoeden is een zeer belangrijke taak, die nog al eens te licht ingeschat wordt. Deze periode in het leven van een pup is zeer belangrijk,omdat hij hier aanleert hoe hij zich moet gedragen in zijn relatie tot mensen. Een pup, die is opgevoed in een stabiele omgeving, waarin veiligheid, geborgenheid en vertrouwen vanzelfsprekend is, die zal hier baat bij hebben voor de rest van zijn leven. Wordt een pup opgevoed in een onveilige situatie, waarin hij geen geborgenheid heeft gekregen, dan zal het veel meer moeite kosten deze fret op latere leeftijd nog het vertrouwen in de mens terug te geven. Het is daarom van belang om geen pups aan te schaffen, die nog niet oud genoeg zijn om van hun moeder en nestgenoten gescheiden te worden. Stichting De Fret vindt dat pups pas met minimaal 8 weken van hun moeder en nestgenoten gescheiden mogen worden.

Aandacht is het halve werk

Ben je op zoek naar een pupje via een fokker of opvang let er dan op, dat de opvang en/of fokker veel aandacht en zorg heeft gegeven aan de pups. Het van kleins af aan in de hand nemen zorgt er meestal voor, dat de  pups wat makkelijker in de omgang zijn. Mensenhanden worden niet als vreemd ervaren en dat is het halve werk. Is een pupje weinig in handen genomen, dan bestaat er de kans dat de pups dit fenomeen nog als normaal moeten gaan ervaren wat best nog een hele opgave is.

Veiligheid

Veiligheid is een zeer ruim begrip en kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Het is in ieder geval van belang, dat je nadenkt over de veiligheid vanuit het oogpunt van het pupje. Heb je andere huisdieren in huis, dan kan dat voor een pupje een angstige situatie zijn, zeker als hij deze nog nooit eerder in zijn leven heeft gezien. Een hondje dat in menselijk opzicht klein is, kan voor een klein frettenpupje al snel groot overkomen en dan is best beangstigend. Geluiden, die wij als normaal ervaren, kunnen voor een pupje angstig klinken. Is een pup bijvoorbeeld in een buitenverblijf grootgebracht en deze komt binnen wonen, dan kan het geluid van een stofzuiger bedreigend overkomen. Zo zijn er een heleboel voorbeelden te bedenken waarin een fretje zich onveilig kan voelen. Het is dan ook onze taak om het pupje aan te leren dat dit “normale”dingen zijn en dat hij zich hier niet angstig bij hoeft te voelen. 

Pups. die bijten

Pups hebben scherpe tandjes en zullen hier ook gebruik van maken. Pups in het nest kunnen onderling best heftig met elkaar om gaan. Hun huid is hier op aangepast, deze is dikker als die van mensen. Het is daarom van belang dat pups leren, dat de huid van mensen veel gevoeliger is als de huid van fretten en dit neemt soms wat tijd in beslag, eer ze dit doorhebben. 

Omgang

Zoals hier boven vermeld moeten pups leren hoe om te gaan met de gevoelige huid van mensen. Dit doe je door ten eerste niet te wild te spelen met pups. Hoe drukker je omgaat met de pup hoe drukker de pup omgaat met jou. Aangezien fretten hun bek gebruiken om te spelen, dan  zal het in dit soort situaties ook harder aan toe gaan met de tandjes door de pup. Probeer de pup dus niet te hardhandig te benaderen, wees rustig in de omgang met de pup. Wil je toch lekker druk spelen met de pup maak dan gebruik van een speelhengeltje, die voor katten beschikbaar is. Op deze manier kun je toch actief met de pup bezig zijn zonder dat je handen het moeten ontzien en vermijd je onnodige incidenten.

Neem een pup veel in de hand, des te vaker hij in de hand komt des te eerder zal hij het bijten afleren. Aangezien de pup alleen kan leren van zijn fouten op het moment dat hij de fout maakt, moet je dit dus niet angstig proberen te voorkomen. Maar gebruik de fouten om de pup te corrigeren, zodat hij snel leert hoe hij zijn tandjes mag gebruiken. Ook als het bijten geen pijn doet moet dit gedrag gecorrigeerd worden, accepteer je dit zachte bijten dan kan het zo zijn dat dit in de toekomst van kwaad tot erger gaat. Vooral in de pubertijd kan een fret zich soms flink gaan misdragen. Heb je hem met het bijten, dan nooit gecorrigeerd, dan kan het bijten verergeren. Zacht bijten tijdens het spel is normaal, dat is nou eenmaal de manier hoe een fret met je speelt. Heb je de pup gewoon in de hand, dan moet je dit niet accepteren, maar consequent aanpakken. Een pup, die net wakker is en nog niet heeft gespeeld moet je niet te vaak in de hand willen nemen, laat hem eerst zijn energie kwijt raken door hem los te laten lopen. Een fretje wat helemaal hyper is zal natuurlijk niet vastgehouden willen worden, waardoor hij eerder geneigd is te gaan happen en bijten.

Hoe moet ik een pup corrigeren?

Houd altijd in je achterhoofd, dat de pup niet bijt met de intentie jouw pijn te doen. Hij weet gewoon niet beter. Corrigeren bestaat dus in eerste instantie uit hard “auw”roepen. Reageert de fret hierop door je verschrikt aan te kijken en daardoor los te laten, dan is je correctiemethode gelukt. Meestal is dit voldoende en de pup kan verder gaan met waar hij mee bezig was. Hou de pup niet onnodig lang vast, hij kan hierdoor geïrriteerd raken, waardoor hij op een gegeven moment gaat bijten uit frustratie. Laat de fret dus na de correctie zijn eigen gang gaan, waardoor hij een positieve ervaring overhoud aan de “auw”correctie. Natuurlijk is het wel van belang met de fret te blijven spelen, zodat hij leert dat als hij loslaat hij nog verder mag spelen.

Lukt dit niet, dan is het zaak erachter te komen waarom de pup hier niet op reageert, is dit uit angst, dan zal de angst aangepakt moeten worden. Een pup, die bijt uit angst moet je een gevoel van veiligheid geven. Doe dit door de angst bij hem weg te nemen. Bied hem eten aan of snoepjes van 100% dierlijke producten tijdens het loslopen, zodat je leuk wordt en hij jouw gaat associëren met leuke, lekkere dingen. Wees altijd voorzichtig in de omgang met een angstige pup. Iedere onverwachte beweging kan het pupje doen schrikken, waardoor hij kan gaan bijten.

Is de pup gewoon brutaal en probeert hij uit hoe ver hij mag gaan. dan kun je gebruik maken van de time-out procedure. Dit kunnen verschillende dingen betekenen.

  • Zodra de pup (eindelijk) loskomt, doordat je hem zelf los hebt gekregen zet je hem op de grond en negeer je hem volledig. De pup merkt dat hij geen aandacht meer krijgt. Natuurlijk werkt dit niet als de pup daarna gewoon leuk verder gaat spelen. Hij moet wel de connectie leggen tussen het niet loslaten en het negeren.
  • Wat je ook kunt doen is gebruik maken van een carrier, zodra je de pup los hebt gekregen zet je hem in de lege carrier waarna je hem volledig negeert. Schenk totaal geen aandacht meer aan de fret, ook als hij aan de tralies gaat trekken negeer je hem volledig. Op het moment dat de pup volledig rustig is laat je hem er weer uit. Misdraagt hij zich dan weer dan kun je hem weer deze time-out geven. Na verloop van tijd zal hij de connectie leggen tussen het bijten en de consequentie die daar aan vast zit.

Honger

Een pup kan ook steeds harder gaan bijten in het spel, omdat hij honger heeft gekregen. Het beste is om hem dan terug in de kooi te zetten om de pup eerst rustig te laten eten. Als zijn maagje gevuld is, dan  kan hij weer verder spelen. Je moet wel bepalen waarom de pup harder is gaan bijten. Komt dit door de honger, dan is deze methode meestal voldoende om de pup zachter te laten bijten. Werkt deze methode niet dan is het vanzelf sprekend, dat er over gegaan moet worden naar de punten, die besproken zijn bij ‘Hoe moet ik een pup corrigeren?’

Een pup kan ook minder bijterig worden door de juiste voeding. Met muizen, ratten of andere prooidieren heeft de pup een geestelijke stimulatie, dan een brokje dat hap, slik en weg is.

Als laatste

Corrigeer een pupje nooit door hem in zijn nekvel te pakken of door een tik op de neus. Dit kan de pup angstig maken en dat zal niet ten goede komen aan jullie onderlinge vertrouwensband. Vaak bereik je hier mee het tegenovergestelde. De pup vind de correctiemethode niet prettig, waardoor hij meer kan gaan bijten. Het wordt dan een machtsstrijd die alleen maar zorgt voor frustraties, zowel bij de pup als bij jezelf. Geduld is dus erg belangrijk bij het corrigeren van pups, vergeet dit niet.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.