Fretten zijn zeer actieve diertjes, die per dag vele uren uit hun kooi moeten kunnen om hun energie kwijt te raken. De voorouder van de fret, de bunzing, heeft een territorium dat enkele hectare groot is. Onze fretten daarentegen worden in kooien gehouden, die in vergelijking met het territorium van de bunzing natuurlijk veel te klein is. De loslooptijd en ruimte die fretten buiten de kooi krijgen, is daarom van cruciaal belang.

Het hok/de kooi wordt door fretten alleen maar gebruikt om te slapen, te eten en te poepen. Meer doen fretten niet in hun kooi. Fretten zijn zeer intelligent en het duurt ze dan ook maar enkele minuten om een hok van onder tot boven te onderzoeken. Je kunt het hok van een fret vergelijken met onze badkamers; hoe zou jij het vinden om de hele dag in je eigen badkamer opgesloten te zitten?

Loslooptijd

Alles valt of staat dus met de loslooptijd, die je de fretten kunt bieden. Zoals al eerder vermeld zijn fretten zeer energierijke dieren, die de mogelijkheid moet krijgen om deze energie kwijt te raken, omdat ze anders stereotiep gedrag gaan vertonen. Probeer de loslooptijd te verdelen over de dag, bijvoorbeeld in de ochtend voordat je gaat werken een uur en daarnaast in de avond als je thuis bent zo lang mogelijk eruit laten. Je kunt er ook voor kiezen om 1 maal per dag de fretten los te laten lopen, maar dit kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld bij pups of oudere fretten is het echt van belang de loslooptijd wat meer te verspreiden. Pups hebben dit gewoonweg nodig. Deze kunnen met gemak 4 tot 5 uur per dag de boel onveilig maken. De meeste oudere fretten (boven de 6 jaar) houden het geen uren meer vol als ze loslopen en zullen daarom na ongeveer een uur weer gaan slapen. Door de loslooptijd te verdelen over de dag komen ze toch aan voldoende lichaamsbeweging. In de ochtend bijvoorbeeld een uur en dit kun je in de avond weer herhalen.

Het doel van de loslooptijd is, dat ze in deze tijd helemaal zelf kunnen beslissen wat ze willen doen. Ze kunnen spelen, klauteren, onderzoeken maar ook slapen. Iedere fret heeft ergens in het huis een favoriet slaapplekje, waar hij graag in gaat liggen slapen; of dit nou je sokkenla is of de onderste la van je dressoir. Laat fretten van dat moment genieten, pluk ze niet uit de la op het moment dat ze net heerlijk willen gaan slapen op hun favoriete plekje. Laat ze hiervan genieten, de fret heeft net druk gespeeld en wil nu even bijkomen op een plekje waar hij zich het meest veilig voelt. Hij komt vanzelf wel weer tevoorschijn als hij wakker is en weer verder wil spelen of onderzoeken.

Onthoudt dat de loslooptijd niet lang genoeg kan zijn voor fretten, of ze nou spelen, onderzoeken, of slapen. Het is de tijd, waarin zij zelf beslissingen mogen nemen over wat ze willen doen.

Hoeveel ruimte stel ik beschikbaar voor de fret

Als we kijken naar de hoeveelheid ruimte, die de bunzing heeft in het wild, dan hebben we te maken met een zeer intelligent dier, wat precies moet kunnen onthouden waar wat ligt verstopt en waar zijn schuilplaatsen zijn, waar hij kan schuilen tegen roofdieren. Daarnaast is het van belang dat hij weet waar zijn slaapplaatsen zijn en waar hij voedsel en water kan vinden. Hij moet dus slim genoeg zijn dit te onthouden.

Als we dit in ons achterhoofd houden, is het natuurlijk niet zo vreemd waar de fret zijn nieuwsgierigheid, intelligentie en doorzettingsvermogen vandaan heeft. Dus op de vraag ”hoeveel ruimte stel ik beschikbaar voor de fret” is er maar één goed antwoord en dat is: zo veel mogelijk. Fretten zijn erg slim en hebben binnen enkele minuten een slaapkamer onderzocht. Na deze minuten is het voor de fret niet meer spannend, hij weet immers al hoe de kamer eruit ziet en welke spullen er in deze kamer aanwezig zijn. Zou dit de enige kamer zijn die de fret tot zijn beschikking heeft, dan gaat hij zich al gauw vervelen. Zeker als de fret verder niet beziggehouden wordt, is hij er snel op uitgekeken en zal hij bezigheidstherapie gaan zoeken. Meestal is dit iets wat wij mensen niet kunnen waarderen, zoals het krabben in het matras of de vloerbedekking.

Het liefst geef je de fret toegang tot je gehele huis, maar het moet wel veilig blijven. Veiligheid is het allerbelangrijkste bij fretten. Ze hebben een manier om zich altijd in de problemen te werken, laat staan als de ruimte waarin ze lopen niet veilig genoeg is. Het veilig maken van je huis voor fretten noemen we “Fret Proof” maken. Je beschermt niet alleen je fretten voor onveilige situaties maar je beschermd ook je huis tegen de fretten.

Heb je niet de mogelijkheid om je fretten toegang tot het hele huis te geven, probeer de ruimte zo groot mogelijk te houden en probeer zo veel mogelijk verschillende ruimtes aan de fret te geven. Deze ruimtes zullen dan de losloopruimte(s) voor de fret worden. Maak deze ruimtes fret proof en zorg voor voldoende afleiding en speelgoed. Het voordeel van verschillende kamers is, dat de fret steeds opnieuw moet gaan ontdekken. Maar in de verschillende kamers gebeuren ook verschillende dingen. In de keuken hangen bijvoorbeeld allemaal lekkere luchtjes van het eten. In de badkamer heb je stromend water; sommige fretten vinden het spelen met water prachtig. In de hal heb je allemaal luchtjes die meekomen van buiten. Hoe meer verschillende ruimtes je hebt, des te meer afwisseling is er voor je fret.

Heb je echt maar één kamer voor je fret, dan zal je er alles aan moeten doen deze ruimte interessant te houden. Deze situatie is verre van ideaal, maar met veel creativiteit kun je een heel eind komen.
Kun je de fret alleen een kleine slaapkamer aanbieden, bedenk dan maar eens na het lezen van deze tekst of je dit wel zou moeten willen.

De grote van de kooi is veel minder belangrijk dan de loslooptijd en de hoeveelheid ruimte die de fret krijgt buiten zijn kooi!!!

Loslooptijd en losloopruimte voor buitenfretten

Er zijn 3 verschillende opties als je de fretten buitenshuis houd. Fretten, die buitenshuis gehouden worden, willen ook graag de ruimte en de tijd krijgen om hun beentjes te kunnen strekken. Een gewoon buitenhok kan niet aan deze eisen voldoen en daar zal je rekening mee moeten houden als je de fretten buitenshuis wilt houden.

  • Je laat de fretten binnen spelen gedurende een aantal uren per dag.
  • Je hebt een speciale ruimte in de tuin waar je fretten kunnen
    loslopen en spelen of de tuin is compleet fret proof.
  • Je kunt de fret mee naar buiten nemen aan een frettentuigje.

Als je er voor kiest om je buitenfretten een aantal uur per dag binnen te laten spelen, moet je vooral rekening houden met de wisselende temperaturen. Vooral in de winter kunnen deze verschillen dermate groot zijn, dat het een probleem wordt de fretten mee naar binnen te nemen. Wat eventueel een oplossing hiervoor is, is om de verwarming uit te houden totdat de fretten weer naar hun kooi teruggaan. Een andere mogelijkheid is om een kamer in het huis open te stellen voor de fretten en hier de verwarming uit te laten. Deze laatste optie is misschien niet ideaal, omdat de fretten snel zullen zijn uitgekeken op deze kamer. Maar als tijdelijke optie is dit niet zo heel erg.

Heb je er voor gekozen om buiten een speciale losloopplek te creëren, dan is het belangrijk dat deze ruimte zo groot mogelijk is en dat er de mogelijkheid is om goed te kunnen schuilen voor de elementen. Dit kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld de schuur te betrekken in hun losloopruimte. Of om een overdekt deel te creëren. Op die manier kun je zelf ook makkelijker deelnemen aan het spel met je fretten, niemand wil toch in de regen gaan staan? Buiten is alles veel spannender en er zijn constant andere geuren. De wind waait, er liggen blaadjes in het hok, de regen zorgt voor leuke taferelen en dit alles zorgt voor bezigheidstherapie voor de fretten. Maak gebruik van het feit dat de fretten buiten zitten en geef ze de toegang tot een zandbak; fretten zijn dol op graven en hier kunnen ze uren mee bezig zijn. Door middel van ingegraven pvc-buizen kun je het geheel nog leuker voor ze maken. Ook kun je bijvoorbeeld gevonden boomstammen mee nemen en in deze ren plaatsen. Wees creatief; je fretten zullen je dankbaar zijn.

Een derde optie is om met je fret te gaan wandelen. De meeste fretten vinden het prettig om te gaan wandelen als het donker wordt buiten. Een fret moet wennen aan het om hebben van een tuigje en dit proces moet dan ook rustig opgebouwd worden. Begin met kleine stukjes en laat de fret beslissen waar je heen gaat, een fret zal niet net zoals een hond achter jou aan lopen. Door je eigen tuin heen lopen aan een tuigje is vaak al spannend genoeg.

Onthoud dat er niets zo leuk is en afwisselend als spelen met de baas, de losloopruimte kan nog zo groot zijn maar als er niet voldoende aandacht aan de fretten wordt besteed, is er niet veel aan!!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.